Paslanmaz çelik yangın bapları, vesair yangın kapıları kadar bina eminği düşünceının önemli bir parçkakımıdır. Yangın sırasında, paslanmaz çelik yangın bapsı, kızdırmae dayanıklı malzemesi sayesinde alevlerin vesair bölümlere yayılmasını engelleyerek yangının kontrolör altına hileınmasına yardımcı olabilir ve insanların binadan güvenli bir şekilde boşaltma edilmesini esenlayabilir.
Yangın merdiveni ısıya karşı dayanıklı ve yanmaz malzemelerle imal edilmesi gerekmektedir. Bu konuda da en dayanıklı malzeme olan çelik akla gelmektedir.
Yangın bapsı TSE standartları her firmanın ve kullanan binanın uyma etmesi gereken kaideleri bağırsakermektedir.
Mono blok gövde binası cenah sistemi yahut panik amerikan bar sisteminin kilidin içinden geçen 4 adet cıvata ile bir birine rabıtlanması ile katkısızlanmaktadır.
Bu yüzden özellikle çok birimli sayrılarevi üzere yapılarda yangın merdivenine ulaşmayı kolaylaştırmak kucakin, elan bina dizayn halindeyken mimarlar tarafından bu konuda duygulu davranılmalıdır.
Yangına dayanıklı malzemelerden dokumalmalıdır. çoklukla metal yahut ilenmeşap malzemeler kullanılır. Bapnın kalınlığı en az 4 cm olmalıdır.
Kapılar paletlerde götürme edilmektedir. Her palette 15 makule yalnızca kanat kapı sevk edilebilir. Kasaların de monte olması önemli taşımalık avantajları sağlamaktadır.
Aynı zamanda yangın merdiven bapları resen otomatik olarak kapanarak emniyetliği sağlar. Yangın merdiven kapısına yerleştirilen hidrolik iticiler bu görevi üstlenir.
Yangın merdiveni, yangın esnasında insanoğluın hızlı bir şekilde ve güvenle boşaltma edilebilmesi derunin dirimsel öneme sahiptir. Araştırmalar yangın esasladıktan yalnızca 3 zaman içinde yangın mahalinin dumanla dolduğu ve 6 dk yürekindede alevlerle yangın kapısı kaplandığını ortaya koymaktadır.
Bapnın Aksesuarları : Yangın Çıkış Baplarının en önemli aksesuarı ürkü bar kilit sistemidir. Bu yöntem sebebiyle kapı biricik bir hareketle açılabilir ve hızlı bir şekilde boşaltma sağlanabilir.
Hem İSG uzmanlarının hem yapı denetimcilerinin hem bile yöresel yönetimlerin müşterek noktası ne binalarda yangın merdiveni zorunluluğu olduğudur.
Açılıp - kapanma kârlevinin sorunsuz alegori getirilmesi gereken mekanizmalar olan Yangın Baplarında mukannen periyotlarla bu perese muayene edilmelidir.
Konstrüksiyonda yangın çıkması halinde alev ve yaman yangın kapısı sayesinde özelliklerine rabıtalı olarak belirli bir müddet bir bölgede sınırlandırılır ve özge alanlara yayılması engellenir.
Tamlanan bu dönem dilimleri bir kapının yangına ne derece süre dayanacağını dışa vurum etmektedir. Lakin bu mevzuda dikkatli geçmek gerekir. Çünkü 90 an yangına dayanıklı olması gereken bir bapnın 30 zaman üstelik dayanmadığı henüz önce yapılan testlerde doğrulanmıştır.